HX-hankkeella Suomen ulkopolitiikka betonoidaan Pentagonin kylkeen

”Puhemies,

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko sivuuttaa Suomen linjan määräytymisessä ehkä tärkeimmän, nimittäin uusien monitoimihävittäjien hankinnan.

HX-hankkeen kymmenen miljardin tilausvaltuuden hyväksymällä, eduskunta kytkee Suomen entistä tiiviimmin osaksi Yhdysvaltain politiikkaa. Kenraalien suosikki kisassa on selvä, mutta koneiden hankintamaa on silti sivuseikka. Olennaista on valtava materiaalinen – Suomen talouden kannalta kestämättömän suuri – panostus aseistukseen, jonka soveltuvin käyttötarkoitus on hyökätä, mutta jolla ei ilmeisintä uhkaa, kehittyviä ohjuksia, kyetä torjumaan.

Suomen ja Yhdysvaltojen suhde on tiivistynyt 90-luvun alusta saakka. Sotilaat ovat johtaneet, eduskunta on sivuutettu. Alkupisteenä Hornet-hankinta -92. HX-hankkeen myötä suhde on syventynyt. Myös tasavallan presidentti viittasi tähän faktaan viikonlopun Biden-tiedotustilaisuudessaan. 

HX-hankkeella Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka betonoidaan Pentagonin kylkeen 40 vuodeksi. Valitettavasti selonteko on sokea tälle kehitykselle.”

Puheenvuoro lähetekeskustelussa Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta VNS 4/2020.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s