Onko ilmavoimien tavoitteena yltää Moskovaan saakka?

Arvoisa puhemies,

Puolustuspoliittisessa selonteossa, hallitusohjelmassa, tässä talousarvioesityksessä ja koko uusista monitoimihävittäjistä käydyssä keskustelussa nojataan siihen, että HX-hankkeessa Hornettien ”suorituskyky korvataan täysimääräisesti”.

Halutaan korostaa, että ilmavoimien ”suorituskyky” pysyy entisellään. Tähän riittäisi tekniikan kehittyessä nykyistä vähempi konemäärä, mutta koska ilmavoimat haluaa tosiasiassa lisätä suorituskykyä, on keskusteluun sittemmin kehitetty termi ”suhteellisesta suorituskyvystä”. Sen merkityssisältö on täysin sotilaiden määriteltävissä.

Eräs huomion arvoinen suorituskyky-määritelmä kuultiin elo-syyskuun taitteessa. HX-hankkeen johto, ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Juha-Pekka Keränen tuli tuolloin julkisuuteen arviollaan siitä, mitä uusien hävittäjien ”suorituskyky” käytännössä tarkoittaa: ”Jos pääsemme 1:n suhde 10:een, niin silloin se on kuusisataa hävittäjää tai pommikonetta tai mitä sieltä nyt tuleekaan sitten, joita pääsemme pudottamaan alas.” Lausunto esitettiin puolustusvoimien Kipinä-podcastissa ja se levisi laajasti valtakunnan julkisuudessa, mm. Helsingin Sanomissa.

Arvoisa puhemies,

Tämän kenraalitason sananselityksen ja suoranaisen harhaisuuden ohella leimaava piirre HX-hankkeesta käytävässä keskustelussa on ollut se, että sitä ei julkisiin viranomaislähteisiin perustuen ole voitu käydä. Puolustusministeriö on salannut hankkeen asiakirjat.

HX-hankkeeseen perehtyessään joutuukin tukeutumaan muihin kuin Suomen puolustushallinnon lähteisiin. Tärkeä tällainen lähde tuli julki muutama päivä sitten.

Yhdysvaltain ulkomaille suunnatuista sotilasteknologiakaupoista vastaava puolustusministeriön alainen DSCA-virasto teki Yhdysvaltain kongressille lakisääteisen ilmoituksen monitoimihävittäjien sekä niiden aseiden ja varusteiden mahdollisesta myynnistä Suomelle.

Ilmoitukset HX-hankkeeseen liittyvistä Boeing F-18 Super Hornet- ja Lockheed Martin F-35A -kaupoista julkaistiin viraston sivuilla perjantaina 9. lokakuuta.

Ilmoitusten perusteella Boeingin Super-Hornetteja ja Growlereita varaudutaan myymään Suomelle aseineen 12,5 miljardin euron hinnalla. Koneita on mahdollista myydä Suomelle kaikkiaan 72 kappaletta. Lockheed Martinin 64:n F-35 hävittäjän kauppa aseineen olisi arvoltaan 10,6 miljardia euroa. Asiakirjoissa todetaan, että Yhdysvallat tarjoaa Suomelle kalustoa, jolla Suomi käytännössä lisää ja parantaa suorituskykyään. USA:n puolustusministeriön asiakirjoissa ei siis puhuta suorituskyvyn korvaamisesta, vaan parantamisesta. Tämä on paljastavaa.

USA:n viranomaisten julkistamat tiedot vahvistavat käsitystä siitä, että 10 miljardin hankintahinta tullaan ylittämään reippaasti. Suomessa on uskoteltu, että HX-hankkeelle olisi asetettu 10 miljardin euron kattohinta. Ensi vuoden talousarvioesitys jättää kuitenkin tosiasiassa piikin auki. Tilausvaltuus on kirjattu budjettiin niin, että 10 miljardin hinta voidaan ylittää ”kustannustasomuutoksilla, jotka aiheutuvat hankintasopimuksen mukaisista sidonnaisuuksista.” Aseita tilausvaltuuteen sisältyy vain ”operatiivisen valmiuden aloittamiseen tarvittava määrä”. Myöhemmin hankitaan lisää.

Millaisia aseita koneisiin sitten ollaan hankkimassa? USA:n puolustusministeriön ilmoituksessa tarjolla olevasta aseistuksesta yksi kiinnittää erityistä huomiota. Ilmasta maahan -iskukyky koneisiin tulisi Lockheed Martinin valmistaman JASSM-rynnäkköohjuksen ER-versiosta. Nykyinen Hornet-kalusto on varustettu standardiversioilla, joiden kantamaksi kerrotaan 370 km, kun taas JASSM-ER lentää jopa tuhannen kilometrin matkan. Näitä ohjuksia Yhdysvallat ei vielä ole myynyt Naton ulkopuolisille maille, mutta varautuu siis myymään niitä Suomelle.

Arvoisa puhemies,

Mihin näitä tuhannen kilometrin kantaman hyökkäysaseita tarvitaan? Onko ilmavoimien tavoite yltää Moskovaan saakka?


Puheenvuoro lähetekeskustelussa koskien hallituksen esitystä valtion vuoden 2021 talousarvioksi, HE 146/2020vp

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s