Työnantajahyökkäys pitää pysäyttää

Harvemmin on intoa yhtyä johtavien sosiaalidemokraattisten ay-tovereiden lausuntoihin. Lähellä oli, kun STTK:n Antti Palola totesi alkusyksystä julkisuudessa, että ”yritysten viimeaikaiset ilmoitukset ja erityisesti niiden ajoitukset tuotantolaitosten sulkemisesta on osa elinkeinoelämän ja niiden järjestöjen ulkoparlamentaarista oppositiopolitiikkaa pääministeri Marinin hallitusta vastaan”

Tämä on tilanne ja tilanne on paha. Työnantajilla on myös agenttinsa hallituksen sisällä, nimittäin keskustapuolue.

Työnantaja haluaa murtaa yleissitovuuden

Työnantajien – myös valtio-omisteisten yhtiöiden – syksyyn ajoittamat yt-ilmoitukset ja massairtisanomiset ovat osa elinkeinoelämän ja työnantajaleirin hyökkäystä, jolla ne ajavat heikennyksiä työlainsäädäntöön ja työttömyysturvaan sekä alennuksia työnantajien sosiaaliturvamaksuihin. Halutaan myös murtaa työehtosopimusten yleissitovuus ja viedä työehtojen määräytyminen yritystasolle. Päämääränä on palkkojen alennus ja työaikojen pidennys, siis yhtiöiden omistajien voittojen kasvattaminen – ei mikään muu. Esimerkiksi UPM:n Kaipolan tehtaan lakkautus, Meyerin Turun telakan irtisanomiset ja lomautukset, Nesteen Naantalin jalostamon alasajo sekä lukuisten kaupunkien ja kuntien lomautukset ja henkilöstöleikkaukset olisi kyllä voitu jättää tekemättä, mutta on haluttu vetää törkylinjaa. Työnantajilla on käsissään ”hyvä kriisi”, jota ne eivät todellakaan jätä käyttämättä.

Metsäteollisuuden työnantajien ilmoitus työehtosopimustoiminnasta luopumiseksi ja sopimisen siirtämisestä yritys- tai tehdastasolle on osa hyökkäystä. Ilmoituksen ajankohta oli tarkkaan suunniteltu. Työnantajien tähtäimessä on yleissitovuuden murtaminen. Alan voimassa olevat sopimukset päättyvät kuitenkin vasta ensi vuoden lopulla. Ilmoituksen ajoitus onkin ennen kaikkea osa poliittista painostusta, jolla ajetaan mm. ”paikallisen sopimisen” lisäämistä Marinin hallituksen perustaman työryhmän pöydässä.

Ei eläkeputken leikkaamiselle

Niin sanottuja työllisyystoimia valmistelemassa istuu toinen hallituksen asettama järjestöjen työryhmä. ”Työllisyystoimeksi” on vahvasti tyrkyllä ikääntyneiden ja uupuneiden työttömien viimeisen suojan vieminen – työttömyysturvan lisäpäivien leikkaaminen, eläkeputken lopettaminen. Hallituksen oikeistopuolueiden – keskustan, vihreiden ja rkp:n – paineessa sdp ja vasemmistoliitto eivät ole uskaltaneet panna vastaan. Eläkeputken leikkaus on edennyt hallituksessa keskustan, vihreiden ja rkp:n ajamana muka työllisyystoimena – täysin ilman perusteluja. Lopulta asia on työnnetty järjestöille, jotta poliitikot pääsisivät jälleen kerran niiden selän taakse piiloon.

Mitään tutkimusta eläkeputken leikkaamisen työllisyyttä lisäävästä vaikutuksesta ei ole. Päinvastoin, jos iäkkäämpi työntekijä pysyisikin putken lopettamisen jälkeen nykyistä useammin työssään, kohdistuisi irtisanominen niissä tapauksissa takuuvarmasti nuorempaan ikäluokkaan. TY öllisyys ei kokonaisuutena paranisi. Eläkeputkelle olisi massairtisanomisten oloissa nyt käyttöä enemmän kuin pitkään aikanaan. Itse asiassa, sitä tulisi leikkaamisen sijaan pidentää. Kun yritykset irtisanovat, voisi monikin putken ehdot täyttävä siirtyä sinne, joku jopa mielellään eläkkeelle pääsyä odottamaan, ja nuoremmille jäisi enemmän työmahdollisuuksia.

Suuret työnantajat haluavat kuitenkin putkesta eroon, koska ne joutuvat maksamaan putkessa olevien päivärahakuluja tavanomaista enemmän. Nämä usein kansainvälisesti toimivat yhtiöt haluavat massairtisanomisista vieläkin edullisempaa, vaikka se on jo kilpailijamaita paljon halvempaa ja helpompaa. Tätä kaikkea peittelemään on keksitty harhautus eläkeputken lopettamisesta muka ”työllisyystoimena”. Seuraava tällainen ”työllisyystoimi” on jo nurkan takana ja se on työttömyysturvan porrastaminen, joka sekin vähentäisi työnantajien maksuvastuuta.

Tavataanko torilla?

Jos työnantajat vievät työehtoneuvottelut tulevaisuudessa yksipuolisilla päätöksillä työpaikkatasolle, on löydyttävä taisteluvoimaa ihan toisessa mitassa kuin mihin viime vuosikymmeninä on kovimmissakaan paikoissa totuttu. Työnantajan seuraavaa siirtoa ei kannata jäädä odottelemaan. Nyt pitää lähteä liikkeelle ja puolustaa yleissitovuutta, eläkeputkea ja koko työttömyysturvaa näkyvästi ja kuuluvasti. Työnantajien hyökkäys pitää pysäyttää kunnon voimannäytöllä. Onko keskusjärjestöissä ja liitoissa jo valmistelu käynnissä? Tavataanko torilla?

Johannes Yrttiaho
kansanedustaja (vas.)

Kirjoitus on julkaistu Helsingin metallityöväen ammattiosasto 5:n jäsenlehdessä, 3/2020.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s