Logomon silta – turkulaisen rakennusrötöstelyn karmeimpia maamerkkejä

”Arvoisa puheenjohtaja,

Logomon kävelysilta tulee joskus valmistuessaan olemaan turkulaisen rakennusrötöstelyn karmeimpia maamerkkejä. Logomon sillan uusin kustannusarvio ja hinta halutaan nyt nostaa miltei 20 miljoonaan! Tästä varoitin jo syksyllä 2018 täällä Turun valtuustossa. On ikävä olla oikeassa.

Päättäjät houkuteltiin tämän täysin tarpeettoman sillan taakse aikanaan 5,5 miljoonan kuluarviolla. Ensimmäinen virallinen kustannusarvio oli 8,5 miljoonaa. Sen hyväksyi silloinen kiinteistöliikelaitoksen johtokunta. Valtuustoon asia tuotiin ensimmäisen kerran vasta syksyllä 2018, kun kustannusarvio oli ylittynyt roimasti, 13,5 miljoonaan. Tuolloin voimassa ollut infrahankkeiden ohjesääntö oli löperö eikä valtuustokäsittelyä suurissakaan infrahankkeissa edellytetty. Esitin tuolloin, että hankkeen toteuttaminen pitää tehdä voimassaolleella kustannusarviolla tai hanke on keskeytettävä. Sillasta oli ratapihalla vasta muutama  betoniantura, joten keskeytys olisi ollut aivan mahdollinen. Se ei valtuuston enemmistölle kuitenkaan sopinut.

Vaatimukseni ohjesäännön tiukentamisesta sen sijaan hyväksyttiin.

Logomon sillan suhteen ohjesäännön tiukennus tuli myöhässä. Seuraavana vuonna oli edessä uusi kustannusylitys, hinta nousi yli 16 miljoonaan. Tuolloinkin valtuuston enemmistö siunasi hankkeen jatkon. Vasemmistoliitto yritti panna stopin. Ja nyt kustannukset ovat siis jo lähes 20 miljoonaa. Hinta on nelinkertaistunut ja valmistuminen viivästynyt vuosilla. pelkään, että tämäkään ei ole lopullinen hinta.

Tällä turkulaiselle rakennusrötöstelylle pitää saada piste, mutta on vaikea nähdä, että näin kävisi. Kansliapäällikön paikan päätyminen Kokoomuksen ehdokkaalle ei lisää luottamusta. Taustalla tässäkin hankkeessa häämöttää edelleen Rakennusteollisuuden toimitusjohtajaksi 2017 siirtyneen kaupunginjohtaja Aleksi Randelllin hahmo. Randellin rekrytointiprosessi kesti vuoden hänen vielä virassa ollessaan. Siinä ajassa ehtii tehdä monta palvelusta maan suurimmille rakennusteollisuuden yrityksille. Nyt ne alkavat kantaa katkeraa hedelmää.

Tässä kuprupolitiikassa ja rakennusrötöstelyssä on kyse rakennusliikkeiden etuja ajavien virkemiesten ja poliitikkojen tietoisesta toiminnasta, jolla julkisia varoja ohjataan maksimaalisesti yksityisten edunsaajien taskuihin.

Logomon sillan alkuperäinen kustannusarvio on ylittynyt lähes 400 prosentilla. Rakennusliike, jonka nyt annetaan kaupunkia vedättää on nimeltään YIT. Se kerää valtavat voitot tästä yhdestä sillasta, mutta ei siinä vielä kaikki. YIT rakentaa ja on jo rakentanut sillan Logomon päähän useita kerrostaloja, joiden arvo nousee sillan valmistuessa. Edelleen on syytä muistaa, että kaupunki ei tämän Fabriikin alueen maankäyttösopimuksissa huomioinut Logomon sillan maanarvoa nostavaa vaikutusta. Maankäyttökorvaukset jäivät näin ollen alemmaksi kuin olisi kuulunut. Tein tästä aikanaan kaupunginhallituksessa selvityspyynnön ja näin asia todella on.

Arvoisa puheenjohtaja, tässä – tai tässäkin – meillä on käsissä niin törkeä rakennusliikkeen etua palveleva kupru, että Vasemmistoliitto, joka tämän hankkeen yritti pysäyttää jo kaksi vuotta sitten, ei voi tätä hyväksyä tai ottaa millään tavoin juridistakaan vastuuta. Ei ole kaukana, että hanke joutuu vielä muidenkin kuin kaupungin viranomaisten syyniin. Poliisitutkintakin tästä Logomon sillan ja Fabriikin kokonaisuudesta saattaisi olla paikallaan. Me emme ole tähän sekaantuneet emmekä sekaannu, siksi esitän, että päätösehdotus hylätään.”

Puheenvuoro Turun kaupunginvaltuuston kokouksessa 15.6.2020, Logomon sillan rakentamishankkeen kustannusarvion ylitys ja määrärahan korotus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s