Hävittäjäkonsultti Suomen valtiovarainministeriössä?

Arvoisa puhemies,

Kansliapäällikköjen muodostama Hetemäen työryhmä ja Vihriälän ”talousviisaiden” ryhmä esittävät, että talouskriisistä ja korontoimista aiheutuva noin 20 miljardin euron lisävelkaantuminen kurotaan kiinni ”kipupaketilla”, jonka suuruus olisi 7-10 miljardia euroa. Tulossa olisi leikkauksia ja pahaenteisiltä kuulostavia rakenneuudistuksia. Näin kehdataan esittää, vaikka on selvää, että nimenomaan tavallisten ihmisten aseman parantaminen olisi nyt tärkeintä ja vaatisi merkittäviä lisäpanostuksia sosiaaliturvaan ja palveluihin. Sellaisia ei juuri ole kuulunut, vaikka ihmisten arki vaikeutuu, toimeentulo heikkenee ja sosiaaliset ongelmat kasvavat maassa päivä päivältä.

Sosiaalibarometri 2020 kertoo kasvavista sosiaalisista ongelmista: ruoka-avun tarve on kaksinkertaistunut, vuokrarästien ja velkaantumisongelmien määrä ja toimeentulotuen tarve on kasvanut. Samaan aikaan esimerkiksi Kela ei ole kyennyt näihin tarpeisiin vastaamaan. Ihmisten hätään vastaavia panostuksia on tähänastisissa hallituksen toimissa ollut häviävän vähän.

Neljännessä lisätalousarviossa viimesijaiseen toimeentulon turvaan toimeentulotukeen on tulossa määräaikainen korotus, joka lisää valtion menoja 60 miljoonalla eurolla. Lisäys on tervetullut, mutta mittaluokka on jotain aivan muuta kuin yritysten kohdalla. Yrityksille on koronakriisin kuluessa tarjottu, laskutavasta riippuen 15-20 miljardia, erilaisia taloudellisia etuja ja rahoitusta.

Arvoisa puhemies,

Yksi kohde julkisissa menoissa on, joka näyttää olevan suojassa kaikilta leikkauksilta. Se on HX-hanke, uusien hävittäjien hankintaohjelma. HX-hankkeen vaikutus julkisen talouden alijäämään ja valtion velkaantumiseen on erittäin merkittävä. Hävittäjähanke lisää velkaa vuosina 2021-2030 vähintään kymmenen miljardia euroa.

HX-hankkeen hinta hallitusohjelmassa asetettiin 7-10 miljardiin, mutta viime lokakuussa talouspoliittinen ministerivaliokunta nosti sen 10 miljardiin. Suomen Kuvalehden tietojen mukaan samalla päätettiin elinkaarikuluista, jotka saisivat viedä enintään kymmenyksen puolustusmenoista. Kustannukset ovat kansainvälisiin esimerkkeihin perustuvien arvioiden mukaan alakanttiin. Kuten aikanaan Hornetit, myös niiden korvaajien hankinta viedään läpi alimitoitetuilla kustannusarvioilla.

Arvoisa puhemies, vielä lopuksi,

Valtionvarainministerin vaihtumiseen nyt johtaneet konsulttitoimeksiannot on syytä selvittää huolella koko valtioneuvoston osalta. Pelissä on paljon enemmän kuin miniterien esiintymistaidot. Valtionvarainministeriölle konsulttipalveluita myynyt Tekir ja sen Harri Saukkomaa ovat HX-hankkeessa kilpailun kärkisijaa hallussaan pitävän F-35:n valmistajan Lockheed Martinin palkkalistoilla. Tässä tilanteessa on erittäin olennaista kysyä ja selvittää, miten syvälle Suomen valtionvarainministeriöön tämän amerikkalaisen asevalmistajan Lockheed Martinin käsi itse asiassa ulottuu?

Puheenvuoro täysistunnossa koskien valktioneuvoston selontekoa julkisen talouden suunnitelmasta 2021-2024 (VNS 1/2020 vp)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s