Kirjallinen kysymys Turun telakan työntekijöiden irtisanomisten välttämisestä ja telakkateollisuuden tulevaisuudesta

Eduskunnan puhemiehelle

Meyer Turku Oy ilmoitti 28.4.2020 laajasta irtisanomis- ja lomautustarpeesta, irtisanominen voi koskea 450 henkeä, ja lomautus- sekä muut järjestelyt 900 henkeä. Telakan oma henkilöstö on noin 2100 henkilöä. Meyerin Telakan ilmoitus uhkaa toteutuessaan kuitenkin tuhansia työpaikkoja Turun talousalueen meriteollisuudessa, sillä se heijastuu nopeasti telakan alihankintaverkostoon. Telakka on erittäin merkittävä paikallinen toimija Turun talousalueella ja Varsinais-Suomessa, mutta sen vaikutukset ulottuvat koko maahan. Telakka työllistää suoraan 4100 henkeä ja välillisesti 4000 henkilöä. Lisäksi tulevat alihankkijoiden toisen tason toimittajat, jolloin työllisyysvaikutukset ovat merkittävästi korkeammat. Koko Suomen meriklusteriin kuului vuonna 2015 jopa 3000 yritystä, jotka työllistävät jopa 49 000 henkilöä. (Turun telakan ja sen verkoston aluetaloudelliset vaikutukset 2019, Turun yliopisto.)

Valtio ja Turun kaupunki ovat tukeneet Meyerin Turun telakkaa merkittävästi vuoden 2014 STX-kaupan yhteydessä ja sen jälkeen. Finnveran alusluottojen vastuut nousevat useisiin miljardeihin euroihin, nostettuja alusluottoja oli ulkona 2019 yhteensä 3,7 miljardia euroa. Telakan lähialueelle on investoitu valtion ja kaupungin rahaa mm. infrahankkeisiin.

Meyer Turku on parantanut telakan tuotantokapasiteettia mm. laiteinvestoinnein ja suunnitelmallisten rekrytointien avulla. Turun seudulle on muuttanut telakkatöihin paljon nuoria, jotka ovat ryhtyneet perustamaan perheitä. Telakan näkymät ovat olleet parhaat pitkään aikaan, siksi Meyerin tiistainen ilmoitus on monelle shokki. Risteilymarkkinan hiljeneminen on kuitenkin luonteeltaan tilapäinen, siksikään tehtyjä panostuksia ei pidä heittää hukkaan.

Saksalaisyrityksen on tietenkin syytä tehdä kaikkensa kantaakseen vastuunsa yhteiskunnalle. Irtisanomisia on vältettävä viimeiseen asti, vaikka emoyhtiön tuella. Jotta irtisanomiset voidaan välttää, tilanteessa saatetaan tarvita myös julkisen vallan panosta.

Meyer perustelee rankkoja väen vähennyksiä mm. asiakasvarustamojen tilausten jaksottumisella alun perin sovittua pidemmälle ajalle. Taustalla ovat varustamojen sopeutustoimet, mahdollisesti maksuvaikeudet. Pahimmassa tapauksessa kysymys voi olla Turun telakan osalta pidemmästä kysynnän hiipumisesta ja tuotannon volyymin laskusta. Meyer on kuitenkin ilmoittanut jatkavansa telakkatoimintaa Turussa.

Nyt olisi tärkeää, että sekä Meyer, valtio että Turun kaupunki löytäisivät ratkaisun, jolla työn vähenemiseen voitaisiin vastata ilman irtisanomisia, lomautuksia jaksottamalla ja osaavasta työvoimasta huolehtien. Vain näin laivanrakennus Turussa voi jatkua tulevaisuudessa, kun nykyinen laskusuhdanne kääntyy nousuksi. Jos telakan tilanne sitä edellyttää, myös valtion suora oman pääoman ehtoinen sijoitus – valtion omistus – voi tulla kyseeseen. Ainakin siihen on jo nyt syytä vakavasti varautua.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän / esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mitä hallitus aikoo tehdä Meyer Turku Oy:n telakan irtisanomisten välttämiseksi, laivanrakennusosaamisen säilyttämiseksi ja telakan toiminnan jatkon turvaamiseksi ja

onko hallituksella valmius telakan valtio-omistukseen meriteollisuuden jatkon turvaamiseksi, mikäli risteilymarkkinoiden lama osoittautuu pitkäkestoiseksi?

Helsingissä 29.4.2020

Johannes Yrttiaho [vas]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s