Kelan toimeentulotuen käsittelyn ruuhkautumisesta aiheutuneet menetykset korvattava

VALTUUSTOALOITE
Turun kaupunginvaltuusto
20.3.2017

Kelan toimeentulotuen käsittelyn ruuhkautumisesta aiheutuneet menetykset korvattava

Vuodenvaihteesta alkaen perustoimeentulotukea on haettu Kelalta, mutta täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea edelleen kunnilta. Mm. eduskuntakäsittelyn yhteydessä perustoimeentulotuen siirtämistä Kelalle puolustettiin sokeasti ja laajasti niin hallitus- kuin oppositiopuolueissakin. Samaan aikaan Kela vähensi väkeään ja sulki toimipisteitään. Monien asiantuntijoiden käsitys oli, että ruuhkia on odotettavissa, eikä Kela selviä n. 750 käsittelijällä, kun kunnissa samaa työtä tehdään kaksinkertaisella henkilöstömäärällä. Koko alkuvuoden massiiviset ruuhkat Kelassa ovat olleet tosiasia. Pienituloisten pitkä ahdinko ja hylkypäätökset ovat romuttaneet monen talouden, aiheuttaneet luottohäiriöitä ja korvaamatonta vahinkoa sekä romahduttaneet jopa monien jaksamisen.

Toimeentulohuolien keskellä kamppailevat työttömät ja pienten eläkkeiden varassa kituuttavat ovat suurissa vaikeuksissa.  Raha ei riitä ruokaan, jatkuvasti kohoaviin asumiskuluihin eikä kasvaviin lääke- ja muihin sairausmenoihin. Myös kunnat ovat korottaneet kohtuuttomasti palvelu- ja asiakasmaksujaan.

Kela suoltaa hylkääviä päätöksiä pitkien jonotusaikojen ja odottelun päätteeksi.  Pitkäaikaissairaat jäävät vaille maksusitoumuksia, lääkekuluihin ei tule tukea jne. Toimintatapa on sanalla sanoen kuuro ihmisten hädälle. Puhelimella et saa yhteyttä. Palveluaikojen varaukset takkuavat edelleen.

Esitän, että

Kaupunki ja Kela ryhtyvät pikaisesti yhteistoimiin tilanteen helpottamiseksi sekä kuntalaisten toimeentulon ja laillisten perusoikeuksien turvaamiseksi.

Toimeentulotuen palvelujen ruuhkautumisesta aiheutuneista vahingoista on tehtävä perusteellinen selvitys ja niistä kärsimään joutuneille on korvattavat aiheutuneet menetykset.

Turun kaupungin on vaadittavat Kelaa ja valtiovaltaa vastuuseen taloudellisista menetyksistä ja tuen lisätarpeesta.

Turussa 20.3.2017

Johannes Yrttiaho
kaupunginvaltuutettu
Vasemmistoliitto