Ammattiopetuksen leikkaukset peruttava

Halpatyövoiman käyttö kasvaa
Ammattiopetuksen leikkaukset peruttava

Ammatilliseen koulutukseen kohdistuvat tänä vuonna Turussa sivistystoimialan raskaimmat leikkaukset. Vasemmistoliitto yritti niitä torjua, kun kaupunginvaltuusto syksyllä päätti vuoden 2017 budjetista, mutta esityksemme ei saanut muilta tukea. Leikkausten taustalla on Sipilän hallituksen politiikka. Ammatillisesta koulutuksesta leikataan lähes 200 miljoonaa euroa. Turussa leikkaukset ovat useita miljoonia vuodessa, ainakin 4,5 miljoonaa valtion rahoitusta häviää.

Ammattiopetukseen on kohdistunut myös kaupungin omasta politiikasta johtuvia leikkauksia jo vuosien ajan. Vastuussa ovat olleet Turku-sopimuksen pääpuolueet kokoomus, sdp ja vihreät. Kaikki tämä on merkinnyt ja merkitsee lähiopetuksen rajua leikkaamista ja kotona opiskelun yleistymistä. Jokainen ymmärtää, ettei ammattia opi etänä, kirjekurssilla. Myös opetusryhmien koot oppilaitoksissa kasvavat, mikä sekin haittaa pahasti ammatin oppimista ja vaarantaa myös työturvallisuuden. Opiskelumotivaatio heikkenee ja opintojen keskeyttämiset yleistyvät. Tässäkö on Sipilän porvarikoplan ratkaisu nuorisotyöttömyyteen?

Leikkaukset ovat kohdistuneet Turussa mm. kone- ja metallialan sekä autoalan opiskelijoihin. Samaan aikaan metallialan työvoimatarve on kasvussa Turun telakan, Uudenkaupungin autotehtaan ja Sandvikin tehtaan kaivoskoneiden tuotannon kasvun vuoksi. Mistä tätä työvoimaa siis on tarkoitus hankkia, jos uusia ammattitaitoisia työntekijöitä ei kouluteta? Luodaanko tarkoituksella kysyntää ja tilaa vuokratyöfirmojen ulkomaisen halpatyövoiman tuonnille? Tämän politiikan tarkoitushan on heikentää ammattiyhdistysliikkeen voimaa, polkea palkkoja ja muita työehtoja ja kasvattaa yritysten voittoja. Se on jatkunut kiivaana jo koko 2000-luvun. Iso koelaboratorio vuokrafirmojen käytölle on ollut Olkiluodon ydinvoimalatyömaa.

Ammattiopetuksen leikkaukset tulisi Turussa peruuttaa nyt keväällä kaupunginvaltuuston lisäbudjetin yhteydessä. Turun talous oli vuonna 2016 lähes kymmenen miljoonaa ylijäämäinen, joten rahaa kyllä olisi.

Johannes Yrttiaho
Turun kaupunginvaltuutettu
kaupunginhallituksen jäsen

Kirjoitus on julkaistu Metalli 49:n jäsenlehdessä maaliskuussa 2017.