Toivo uusista kouluavustajista heräsi – vasemmiston kannalle enemmistö

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti keskiviikon kokouksessaan äänestyksen jälkeen hakea opetushallitukselta uutta valtionosuutta, joka on korvamerkitty koulunkäynnin avustajien palkkaukseen. Päätös syntyi tekemästäni esityksestä, jota Riikka Oksanen kannatti. Päätöstä edelsi äänestys, jossa esityksemme voitti äänin 9-4. Esityksen taakse asettuivat sdp:n edustajat, perussuomalaisten ja rkp:n edustajat sekä yksi kokoomuslainen ja yksi vihreiden varaedustaja. Lautakunnan puheenjohtaja, kaksi muuta kokoomuslaista ja toinen vihreä olivat avustajien plkkaamiseen tarkoitetun valtionosuuden hakemista vastaan ja kannattivat toimialajohtajan pohjaesitystä.

Olisi ollut järjetöntä jättää hakematta tätä valtionosuutta, jota virkamiesarvion mukaan voisi Turulle tulla 400000 euroa. Valtuusto päätti ns. Uudistamisohjelma 2:n (leikkaus- ja yksityistämisohjelma) yhteydessä viime syksynä leikata kouluavustajia. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä vastusti jo tuolloin tätä leikkausta. Tällä uudella valtionosuudella voitaisin nyt osa leikkauksesta kuitenkin paikata ja saada kipeästi kaivattuja avustajia kouluihin. Valtionosuus kattaa puolet avistajien palkkakuluista.

Koulunkäynnin avustajia kaivataan kouluissa kipeästi opettajien työpareiksi. Leikkauksia avustajaresurssiin on tehty jo useampana vuonna. Avustajien määrän vähentäminen uhkaa perusopetuksen tasa-arvoa, kun tukea tarvitsevien oppilaiden oppiminen vaarantuu. Nyt tehty päätös on askel parempaan suuntaan.
Merkillistä tosin, että siitäkin piti äänestää.

Nyt toivotaan, että kaupunginhallitus ei kaada lautakunnan päätöstä. Se riski on olemassa. Kaupungin ylimmässä johdossa kun on leikkausvimmassa menty jo niin pitkälle, että kuluvan vuoden valmiiksi leikkaavaa talousarviotakin ollaan aikeissa entisestää kiristää. Näin aiotaan esittää, vaikka Turku teki viime vuonna kuudennen perättäisen ylijäämäisen tilinpäätöksen ylijäämän olessa lähes viisi miljoonaa.