Turun vuokrataloyhtiö TVT laiminlyö velvoitetta asukkaiden osallisuudesta

Kirjallinen kysymys yhteishallintovelvoitteen, asukkaiden edun ja vaikutusmahdollisuuksien toteutumisesta Turun kaupungin vuokrataloyhtiö TVT Asunnot Oy:n peruskorjaushankkeissa

Eduskunnan puhemiehelle

Turun kaupungin omistama vuokrataloyhtiö TVT Asunnot Oy toteuttaa noin 11 000 asunnossaan vuosittain peruskorjauksia. Remonteilla pyritään parantamaan asumisedellytyksiä ja huolehditaan asuntojen kunnosta. Luonnollisesti remontit aiheuttavat asukkaille myös asumishaittoja ja väistöasunnon tarpeen.

TVT näyttää noudattavan käytäntöä, jossa remonttiin menevien asuntojen vuokrasopimukset irtisanotaan ja asukkaalle osoitetaan väistöasunto, mutta sitovaa taetta omaan kotiin paluusta ja takaisinmuutosta ei anneta. Yhtiö tekee ilmoituksensa mukaan vuosittain peruskorjauksia jopa 300 asunnossa.

TVT Asunnot Oy:n toimiva johto ja yhtiön hallitus eivät näytä huolehtivan niistä velvoitteista, joita laki yhteishallinnosta vuokrataloissa (649/1990) sille asettaa. Yhteishallintolain tarkoituksena on antaa asukkaille päätösvaltaa ja vaikutusmahdollisuus omaa asumistaan koskevissa asioissa. Viimeisin esimerkki TVT:n kyseenalaisesta toiminnasta on Kurjenmäessä sijaitsevien puutalojen asukkaille ystävänpäivänä 14.2.2023 yllättäen annettu ilmoitus peruskorjauksesta ja tieto ”asumisen päättymisestä” eli vuokrasopimusten irtisanomisesta. Kohteen asukkaat ovat kolmen vuoden ajan pyytäneet ja odottaneet tietoa mahdollisesta remontista yhtiöltä – mitään tietoa kuitenkaan saamatta. Viimeisimmän kyselyn asukasedustajat tekivät asukaskokouksessa 23.11.2022. Isännöitsijällä ei ollut asiasta tietoa.

Asukastoimikunnan tehtävänä on yhteishallintolain 10 § 1 momentin 3 kohdan mukaan ”osallistua valmisteluun, neuvotella ja antaa lausunto pitkänajan korjaussuunnitelmista”. Asukkaille on myös erikseen säädetty tiedonsaantioikeus asumiseen vaikuttavista asioista

Eduskunta on hiljattain hyväksynyt uuden lain yhteishallinnosta valtion tukemissa vuokrataloyhtiöissä (1169/2022). Uusi laki tulee voimaan vasta 1 päivänä tammikuuta 2024, joten siihen saakka on noudatettava voimassaolevaa lakia. Uudessa laissa asukastoimikunnan tehtäviä ja oikeuksia on muutettu, mutta uudenkin lain 6 § 1 momentin 2 kohdan mukaan asukastoimikunnalla on oikeus tehdä korjauksia koskevia esityksiä vuokrataloyhteisölle, jonka tulee vastata esityksiin kohtuullisessa ajassa ja ilmoittaa asioiden edistymisestä.

Kurjenmäen tuoreen tapauksen lisäksi vastaavaa menettelyä on viimeaikoina noudatettu useissa TVT Asuntojen vuokrataloissa, mm. Köydenpunojankadun sekä Itäisen pitkäkadun vuokrataloyhtiöissä. Jälkimmäisen yhtiön asukkaiden vuokrasopimukset irtisanottiin ja remontti toteutettiin, koska yhtiö oli päätetty myydä yksityisille.

TVT Asunnot Oy antaa ilmoitukset pitkään valmistelluista korjauksista asukkaille yllättäen eikä vastaa nimenomaisiin tietopyyntöihin ennakkoon saati, että huolehtisi lain tarkoittaman vaikutusmahdollisuuden ja osallisuuden toteutumisesta korjausten suunnittelussa ja valmistelussa. Toiminta on näyttää olevan ristiriidassa yhteishallintovelvoitteen ja asukkaan edusta huolehtimisen kanssa.

Esimerkiksi Helsingin kaupungin vuokrataloissa toimitaan toisin kuin Turussa. Helsingin kaupungin vuokrataloyhtiön verkkosivuilla todetaan: ”Peruskorjauksissa on aina mukana asukasedustaja. Korjauksen ajan asukasedustaja toimii linkkinä asukkaiden ja urakoitsijan välillä ja tiedottaa omalta osaltaan asukkaita ja talotoimikuntaa hankkeen etenemisestä. Oman asuintalosi mahdollisista korjaussuunnitelmista saat tietoa kohteesi talotoimikunnalta.”, ”Asukas voi halutessaan joko palata vanhaan asuntoon korjauksen valmistuttua tai jäädäpysyvästi väistöasuntoonsa.” (https://www.hekaoy.fi/fi/asunnot/peruskorjaukset

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten hallitus aikoo varmistaa lain yhteishallinnosta vuokrataloissa (649/1990) mukaisen asukkaiden vaikutusmahdollisuuden ja osallisuuden korjausten suunnittelussa ja toteutuksessa sekä asukkaiden edun ja vaikutusmahdollisuuksien huomioimisen remontin aikaisten väistöasuntoratkaisujen suunnittelussa ja toteutuksessa?

Helsingissä 15.2.2023

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_______________________________

Johannes Yrttiaho
kansanedustaja
Vasemmistoliitto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s