Hallituksen HX-päätöksen salaus kumottava – kyse miljardien lisäyksestä aiempaan

Puolustusministeriö on salannut Hornetit korvaavien hävittäjien hankintaa eli HX-hanketta koskevia päätöksiä mahdollisesti lain vastaisesti estääkseen julkista keskustelua.

Valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta oli julkisuudessa olleiden tietojen mukaan päättänyt 1.10. puoltaa tarkennetun tarjouspyynnön lähettämistä viidelle HX-tarjoajalle. Ministerivaliokunta puolsi samalla hankintahinnan nostamista 10 miljardiin, vaikka sekä voimassa oleva puolustuspoliittinen selonteko (2017), että hallitusohjelma lähtevät 7-10 miljardin hintahaarukasta.

– Ministerivaliokunnan asiakirjat on nyt puolustusministeriön päätöksellä salattu, sanoo salauspäätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen kuluneella viikolla valittanut vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiaho. Yrttiaho esitti asiakirjoista tuoreeltaan lokakuussa tietopyynnön, jonka käsittely alkoi valtiovarainministeriössä ja siirrettiin sitten puolustusministeriöön, joka lopulta salasi asiakirjat. Osa asiakirjoista luovutettiin ei-julkisina eli niiden julkinen käyttö ja luovuttaminen kiellettiin. Luovutetuista asiakirjoista voi päätellä, että kokonaan salassa pidettäviksi jäivät asiakirjojen sisältämät taloudelliset tiedot.

Puolustusministeriö on päätöksessään vedonnut mm. asian keskeneräisyyteen. HX-hanke on ulko- ja turvallisuuspoliittisesti sekä kansantaloudellisesti kuitenkin niin merkittävä, että siihen liittyvän päätöksenteon tulisi olla eduskunnan käsissä ja täysin avointa.

– Olennaisten tietojen salaaminen loukkaa perustuslaissa turvattua kansanedustajan laajaa tiedonsaantioikeutta. Jäsenyyteni talousvaliokunnassa vahvistaa tätä oikeutta, Yrttiaho katsoo.

– Kansanedustajan työ HX-hankintaan liittyen käy turhaksi, jos asiat ovat julkisia vasta siinä vaiheessa, kun hankintasopimus on tehty, Yrttiaho huomauttaa.

– Erityisen oudolta salauspäätös näyttää sitä taustaa vasten, että puolustusministeri Antti Kaikkonen ja puolustusministeriön virkamiehet, kuten ohjelmajohtaja Puranen, ovat tuoneet julki ja kommentoineet nyt salattuja asioita – kuten uutta hankintahintaa – useissa tiedotusvälineissä lokakuussa heti ministerivaliokunnan kokouksen jälkeen, Yrttiaho sanoo.

– Onko ministerillä ja virkamiehillä yksinoikeus julkiseen keskusteluun tässä asiassa, hän kysyy.

– Miten ylipäätään on mahdollista, että tällainen miljardiluokan muutos aiempiin eduskunnan päätöksiin tehdään ilman eduskunnan tai edes valtioneuvoston yleisistunnon päätöstä ja asiakirjat vielä kaiken lisäksi salataan, Yrttiaho jatkaa. Hän on hakenut Helsingin hallinto-oikeudelta ratkaisua, jolla kaikki asiaan liittyvät asiakirjat luovutettaisiin ja niiden julkinen käyttö mahdollistettaisiin.

– Ei voi olla niin, että vapaa kansalaiskeskustelu HX-hankkeesta vaiennetaan ja keskustelua voi käydä vain puolustushallinnon sanelun pohjalta, Yrttiaho toteaa.

(Lehdistötiedote 13.12.2019.)

Helsingin hallinto-oikeus on vastaanottanut kansanedustaja Yrttiahon valituksen ja pyytänyt puolustusministeriön vastinetta 13.1.2020 mennessä.                                    

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s