Selvityspyyntö: Logomon sillan ja Funikulaarin maanomistajille tuottama ansioton arvonnousu

SELVITYSPYYNTÖ
Turun kaupunginhallitus
6.5.2019

Logomon sillan ja Funikulaarin rakentamiskustannusten huomiotta jättäminen maankäyttösopimuksissa ja maanomistajan hyödyksi koituva ansioton arvonnousu

Turun kaupungin ns. strategisista maankäytön hankkeista Logomon silta ja Kakolan Funikulaari ovat ylittäneet kustannusarvionsa useilla miljoonilla euroilla. Logomon sillan rakennushanke käynnistettiin viiden miljoonan hinta-arviolla. Tällä hetkellä kustannusten arvioidaan nousevan 16 miljoonaan euroon. Funikulaarin ensimmäinen hinta-arvio oli noin miljoona euroa. Toteutuneet kustannukset ovat yli viisi miljoonaa euroa. Logomon sillan kustannukset ovat yli kolminkertaistuneet, funikulaarin kustannukset ovat yli viisinkertaistuneet.

Hankkeet liittyvät olennaisesti uusien asuinalueiden rakentamiseen: Logomon silta VR:n Konepaja-alueen asemakaavaan (Fabriikki) ja Funikulaari Kakolan asemakaavaan. Asemakaavojen toteuttamisesta seuraavat yhdyskuntarakennekustannukset maksaa yleensä kaupunki. Maankäyttösopimuksilla sovitaan mm. korvaussummasta, jolla maanomistaja korvaa kaupungille aiheutuneita kuluja. Maankäyttökorvaus suhteutetaan kaavan toteuttamisen seurauksena aiheutuviin suoriin tai välillisiin yhdyskuntarakennekustannuksiin ja maanomistajan asemakaavoituksesta saamaan taloudelliseen hyötyyn. Sopimuksen pohjana on arvio maan arvosta ennen ja jälkeen asemakaavan muutoksen. Maankäyttökorvaus peritään maanomistajalle syntyvästä arvonnoususta (35-45%).

VR:n Konepaja-alue -asemakaavaan perustuvassa maankäyttösopimuksessa ei ole huomioitu Logomon sillan maanarvoa nostavaa vaikutusta lainkaan. Kakolan asemakaavassa Funikulaarin rakennuskustannukset on huomioitu vähäisessä määrin, sen hetkiseen alimitoitettuun hinta-arvioon perustuen. On selvää, että maan arvo nousee näiden hankkeiden toteuttamiseen myötä. Hankkeet maksaa Turun kaupunki. Maanomistajalle ja rakennuttajalle syntyy ansiotonta arvonnousua, jonka kaupunki on jättänyt maankäyttösopimuksella maanomistajan hyödyksi.

Edellisen perusteella pyydän, että kaupunginhallitukselle selvitetään,
-paljonko Turun kaupungin kustannuksellaan toteuttamat Logomon silta ja Funikulaari tuottavat maanomistajille ja kaavan toteuttajille ns. ansiotonta arvonnousua,
-ne maankäyttökorvauksien menetykset, joita Logomon siltahankkeen huomiotta jättäminen Konepaja-alueen asemakaavan maankäyttösopimuksessa ja Funikulaarin liian pieni kustannusarvio Kakolan asemakaavan maanäyttösopimuksissa on aiheuttanut.

Johannes Yrttiaho

Kaupunginhallituksen jäsen (vas.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s