Irtisanominen liian halpaa ja helppoa

Kirjoitus on julkaistu Metallityöväen ammattiosasto 49:n jäsenlehdessä 1/2015.

Valtio avannut ovat tehtaiden mennä ja halpatyövoiman tulla
Irtisanominen liian halpaa ja helppoa

Joukkoirtisanomiset taloudellisten ja tuotannollisten syiden perusteella ovat Suomessa läpihuutojuttu ja tulevat työnantajalle halvaksi. Toisin on muualla Euroopassa. Kun esimerkiksi Wärtsilä irtisanoi joitakin vuosia sitten väkeään Hollannissa, tai kun Nokia lopetti Bochumin tehtaan toiminnan, korvaukset työpaikan menetyksestä olivat tuntuvia. Hollannissa ne vastasivat kahden vuoden palkkaa ja Bochumin työntekijät saivat keskimäärin 87 000 euron korvauksen. Suomessahan palkallinen irtisanomisaika on parhaimmillaankin vain puoli vuotta.

Jos Suomessakin otettaisiin käyttöön nykyistä vahvempi irtisanomissuoja, hillitsisi se merkittävästi nykyisenkaltaista yt-neuvottelujen, irtisanomisten ja kokonaisten tehtaiden lakkautusten buumia. Irtisanomisissa ei suinkaan aina ole kyse tuotannollisesta tai taloudellisesta pakosta, vaikka yritys sen niin kykenee esittämäänkin. Työnantaja käyttää yleistä taloudellista kriisiä hyväkseen jopa kasvattaakseen omistajien voittoja. Tuotanto saatetaan esimerkiksi siirtää halvempien työvoimakustannusten maihin.

Mikä oikeus pääomanomistajalla on olla tinkimättä voitoistaan taantuman aikana? Järjestelmän kriiseihin syytön työntekijä joutuu omistajien loppumattoman voitonjanon maksumieheksi ja pahimmillaan koko elämältä menee työttömyyden pitkittyessä pohja pois. Kunnollinen irtisanomiskorvaus toisi työntekijöille jonkinlaisen turvan ja hengähdysajan uusia töitä etsiessä tai uudelleen kouluttautuessa.

Laittomaksikin todetusta irtisanomisesta työnantaja joutuu nykylain mukaan korvamaan maksimissaan vain 24 kk:n palkan. Käytännössä potkut laittomasti antanut selviää muutaman kuukauden palkkaa vastaavalla vahingonkorvauksella. Periaatteena tulisi olla, että vahingon aiheuttanut työnantaja korvaa koko aiheuttamansa vahingon. Aiemman työsopimuslain mukaan korvausvelvollisuus ulottuikin periaatteessa vaikka eläkeikään asti. Kolmikannasta kuitenkin päästettiin 2001 em. korvausvelvollisuuden rajaus läpi.

Pahimmillaan eri maiden työsuhdeturvan suuret erot johtavat siihen, että kansainväliset suuryhtiöt irtisanovat ja lopettavat toimintaansa siellä, missä irtisanominen on helppoa ja halpaa, kuten Suomessa. Näin uhkaa käydä myös Sandvikin Turun tehtaalle. Suomen tulee säätää täällä työtätekevien suojaksi kunnon korvaukset irtisanomisesta. Osaltaan se auttaisi pitämään ihmiset töissä ja työt Suomessa.

Se on ainakin tullut selväksi, että kokoomuksen johdolla maan teollisuus näivettyy ja olemassa olevat työt tekee ulkomailta tuotettu halpatyövoima, palkkataso heikkenee ja valtion verotulot vähenevät. Mitä onkaan puhe työvoimapulasta tilanteessa, jossa maassa on puoli miljoonaa ihmistä työtä vailla? Jos oikeisto voittaa vaalit, on selvää, että syöksykierre sen kun syvenee.

Johannes Yrttiaho
Metali 49:n tiedottaja
kaupunginvaltuutettu (vas)